dr hab. n. med.
Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Biografia
Ukończyła studia w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji, uzyskując stopień mgr inż. w zakresie żywienia człowieka i dietetyki.
Już na studiach rozpoczęła pracę w Klinice Pediatrii i Endokrynologii Samodzielnego Publicznego Dziecięcego Szpitala Klinicznego w Warszawie, gdzie prowadziła badania do pracy doktorskiej, obronionej w 2008 roku na I Wydziale Lekarskim Akademii Medycznej w Warszawie. Tytuł pracy: „Wpływ wapnia pokarmowego na wskaźniki antropometryczne, wskaźniki gospodarki lipidowej i węglowodanowej u dzieci i młodzieży z otyłością prostą.
Stopień doktora habilitowanego nauk medycznych i nauk o zdrowiu uzyskała w 2019 roku, na podstawie cyklu publikacji pt. „Rola otyłości i jej powikłań oraz sposobu żywienia i stanu odżywienia w patogenezie wybranych zaburzeń stanu zdrowia”.
Jest zatrudniona w Zakładzie Dietetyki Klinicznej (wcześniej w Zakładzie Żywienia Człowieka) Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego od 2006 roku.
Specjalizuje się w dietetyce pediatrycznej, żywieniu kobiet w ciąży i okresie laktacji oraz dietetycznym wspomaganiu zaburzeń płodności. Autorka licznych publikacji naukowych w tych obszarach wiedzy.